Vast dienstverband in het onderwijs

De kans om me teen flexibel dienstverband door te stromen naar een vast dienstverband is in het onderwijs groot. Hierbij gaat het om verschillende groepen en niveau’s. Veel onderwijzers die een flexibel dienstverband krijgen ongeveer na 1 jaar een vast dienstverband. Dit blijkt uit rapportage van HR Praktijk, op basis van gemelde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het onderzoek werden 748 duizend medewerkers meegenomen. Zij zijn allemaal gestart in 2015. Toen hadden zij een flexibel/tijdelijk dienstverband. In het onderwijs is een toename te zien in doorstromers naar een vast dienstverband. In het onderwijs, maar ook de zorg ervaren ze een krapte in personeel. Hier willen ze medewerkers dus binden en behouden. In andere branches in bijvoorbeeld de landbouw, visserij of bosbouw leidt het eindige van een flexibel/tijdelijk contract tot beëindigen van de arbeidsrelatie. Zij zoeken dan door naar een nieuwe gerelateerde baan, of zij vragen een uitkering aan.

De gegevens die zijn gerapporteerd hangen ook samen met de leeftijd van de respondenten. Zo blijken medewerkers die tussen de 45 en 55 jaar zijn het vaakst door te stromen naar een vast dienstverband. Bij jongeren is dit percentage minder. Zij kijken (al dan niet gedwongen) vaker door naar een andere baan. Jongeren ‘hoppen’ daarnaast ook over het algemeen nog vaker naar een andere baan.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *